keskiviikko, 2. tammikuu 2008
Kuopuksen ristiäiskakku/Marmoroitu mansikka-valkosuklaakakku
ohje:
Pohja: 1 pkt kaurakeksejä (n. 200 g) Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu voi.
75-90 g voita/margariinia Painele seos irtopohjavuokaan.
Valkosuklaatäyte:
200 g valkosuklaata Sulata suklaa vesihauteessa kera öljyn
2 tl öljyä
3 liivatelehteä laita lehdet turpoamaan kylmään veteen
2 dl vispikermaa vatkaa vaahdoksi
250 g maitorhkaa sekoita kermavaahtoon
1 dl sokeria sekoita rahka-kermavaahtoon
Sekoita sulatettu ja jäähtynyt (ei kovettunut) valkosuklaa rahka-kermavaahtoon. Kuumenna pini tilkka vetta kattilassa ja anna liivatelehtien liueta täysin nesteeksi. Älä kiehuta. Kun liivate on täysin liuennut, kaada ohuena nauhana muun täytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada täyte
keksipohjan päälle.
Marjamehutäyte (täytteeseen käy yhtä hyvin mansikkamehu kuin herukkamehukin)
6 dl herukoita tai mansikoita tms. kiehauta marjat ja sokeri. Painele mehu siivilän läpi kulhoon.
1 dl sokeria (Olen käyttänyt myös valmiiksi tehtyä mehua melkolailla
summamutikassa ehkä noin 3 dl)
2 dl vispikermaa vaahdota
250 g maitorahkaa sekoita kermaan
4 liivatelehteä turvota kylmässä vedessä ja liuota kiehuvassa vedessä täysin nesteeksi.
Kaada marjamehu rahka-kermavaahtoon ja kaada sitten
nauhana koko ajan sekoittaen liuennut liivate. Kaada koko
seos valkosuklaatäytteen päälle. Laita jääkaappiin hyytymään
yön ajaksi.
Koristele mielikuvituksen mukaan. Itse olen vuollut valkosuklaasta kiehkuroita tai käyttänyt sokerihelmiä. Ristiäiskakussa on vaaleanpunainen gerbera pienessä kukkakaupasta saatavassa muoviputkilossa. Vain myrkyttömät kukat, kuten orvokit yms. saa työntää kakkuun sellaisenaan ilman putkiloa.
Muu tarjoilu: Lihakakku
Kalakakku
Kinkkupiirakka
Tuulihattuja suolaisella täytteellä (katkaraputäyte ja porojuustotäyte valmiista putkiloista)
suklaatuorejuustokakku
suklaaruudut (mokkapalat)
koctailtikkuja (viinirypäle, juustopala, pikkunakki, lihapulla)
leipäjuusto ja hilloja
pikkuleipiä
vaaleanpunaisia sydänkarkkeja
Kommentit